KERESÉS
 
 
A sajtok és a borok: a cél a harmónia
2011-07-28

Kevés kedveltebb elfoglaltsága akadhat a borbarátoknak a sajttálak csemegézgetésénél. Ha szigorúak akarunk lenni, nem mindegy, milyen sajtok kerülnek arra a tálra.

Fontos leszögezni valamit összeállításunk elején: a sajtot alapvetően csak a kis alkoholtartalmú borokhoz ajánlják. Ha ugyanis a bor minden elsöprő ízhatással rendelkezik, a sajt okozta élmény szinte alig érződik, nem alakul ki harmónia. Ezzel együtt a sajt sem lehet túl erős vagy penészes, hiszen akkor ő győz a háborúban.
Nem kell azonban háborúznia a két félnek, itt a lényeg, hogy az élmény végén döntetlenre végezzen egymással a sajt és a bor.
Az is alaptörvény, hogy a magas tannintartalmú (csersav) vörösborok csaj a nagyon aromás sajtokkal passzolnak. Ez azt jelenti, hogy a könnyű vörösborok, a rozék és a fehérborok valók igazán a sajtokhoz. Sokan gondolják úgy, hogy akkor érünk el jó párosítást, ha a bort és a sajtot ugyanarról a vidékről választjuk: ez a harmónia legfőképp a francia termékek esetében érhető el.
A fiatal sajtokhoz könnyebb bor illik. Ilyenek lehetnek hazánkban a balatoni olaszrizling, az egri leányka, a szekszárdi rozé. Ha még részletesebben akarunk belemélyedni ebben a rendkívül érdekes világba, elmondhatjuk, hogy a kecskesajtokhoz hazánkból választhatjuk a balatoni szürkebarátot vagy primőr portugiesert.
A fehérpenészes sajtok esetében minél érettebb, annál inkább haladhatunk a vörösbor felé. Ezzel együtt a balatoni chardonnay vagy a villányi portugieser tökéletesen alkalmas lehet például egy tihanyi camembert mellé – ahogyan említettük: azonos a táj.
A nyerstejes sajtokhoz érett fehérborok társulnak harmonikusan, így a somlói és tokaji száraz nedűk (minél puhább és fehérebb egy sajt, annál aromásabb bor illik hozzá). Más a helyzet a félkemény sajtokkal, ott a somlói hárs mellett az egri rozék jöhetnek számításba, valamint a könnyed vörösek, példéul a pinot noir, a merlot vagy a kékoportó. A kéksajtok már vannak olyan aromásak, hogy az édes, főleg tokaji borokat ajánljuk hozzájuk, főleg az aszúkat. A nagyon sós sajtokhoz savanykás bor
A sajtokat 2-3 órával a felszolgálás illik kivenni a hűtőszekrényből, mert szobahőmérsékleten adják vissza aromájukat. Válasszunk többfélét a tálra, és megöntözhetjük egy kis olívaolajjal a szeleteket, falatkákat. A sajt mellé pirítóst, ropogtatnivalót is érdemes tálalni.
Néhány menő párosítás:
cheddar, erős sajtok: cabernet, sauvignon
dán kéksajtok: cabernet
gouda, edami: rizling, pezsgő
karaván: juhfark
köményes fűszeres: fűszeres tramini
pannónia: villányi kékoportó
márványsajt: portói borok
camembert: cserszegi fűszeres
trappista: egri bikavér

 


Sangria
Élénk piros, közepes intenzítású színnel, friss, narancsos, citromos, fűszeres lecsengésű ízvilággal rendelkezik.
 
     
 
CBA PRÍMA | ÜZLETEK | CBA HÍREK
Copyright by CBA Kereskedelmi Kft. 2010